Pe drumuri de munte catre noi…

0
3866

Nimic nu poate fi mai relaxant, mai destresant, mai la indemana si mai fara costuri exorbitante, mai curat si eficient, decat un raid prin muntii nostri romanesti. Chiar si numai o zi petrecuta pe munte se dovedeste a fi „mana cereasca””. O zi in mijolocul naturii, la aer curat, cand vantul iti mangaie trupul, plamanii se ghiftuie de oxigen, privirea se bucura de culoare, timpanele se bucura de simfonii, corpul se elibereaza de toxine – transpirand abundent, iar mintea se elibereaza de stres, este cadoul ideal la care toti am avea acces. Si la sfarsitul unei astfel de zi, cu siguranta simti ca ai trait-o cu adevarat, ca viata e frumoasa, ca poti orice-ti propui, ca brusc esti mai frumos, si mai sportiv si mai bronzat, si cert mai fericit! Si este atat de simplu! Redescoperi bucuria simpla si autentica, intelegi neputincios pierderile orasanului de rand, dezvolti respectul maxim si neconditionat in fata naturii si afli ca toate lucrurile au rostul lor pe lume.

 

Sfatul psihoterapeutului:

Intr-adevar, pe munte si-l poate darui oricare dintre noi, ca premiu sau ca challenge, ca o vacanta sau ca si terapie, dar muntele necesita multa cunostinta, ceva timp si energie pentru a-i invata regulile si pentru a-i afla pericolele. Caci daca intr-un omenesc puseu de motivatie, maxima vointa si dispozitie, dar intr-o acuta necunostinta de cauza, ne avantam pe munte spre a-l cucerii, sansele sa o dam in bara sunt maxime. Reusita in acest demers presupune o reteta a caror ingrediente trebuie obligatoriu cunoscute si doar foarte usor personalizate – pregatirea drumului, identificarea resurselor si verificarea disponibilitatilor acestora, achizitionarea echipamentului, fara de care o simpla drumetie se poate transforma in sport extrem (de periculos). “Stiinta urcatului” necesita raspunsuri ferme la intrebari concrete – “Cum gestionez efortul? , “Cum anticipez situatiile de criza de gen “ nu mai pot”, nu o sa reusesc”, “nu mai am resurse” si cum imi asigur un management de risc eficient- sa risc si in acelasi timp sa nu ma expun la pericole?” Iar la sfarsitul calatoriei sa simti c-a meritat din plin.

Dezvoltarea si cresterea personala sau atingerea unui obiectiv pot fi comparate cu urcusul unui munte. Ca si in viata, greutatea pantei variaza de la persoana la persoana, functie de perceptia drumetului si functie de abaterile de la drumul armonios al sanatatii emotionale. Caci un psihic curat si echilibrat este uneori mai important pe munte decat un fizic antrenat.

Intotdeauna “urcusul” este mai dificil, fata de “coboras”, ce poate fi insa mai riscant, caci orice pas gresit poate transforma cobararea in „picaj liber”. “Urcusul” necesita efort si motivatie, si presupune reinventare si dobandire de noi obiceiuri si valori si implicit, descoperirea propriei valori si a bucuriei vietii. Dupa o astfel de experienta, modul nostru de a gandi, de a simti, de a actiona, de a relationa, de a ne structura timpul si spatiul, de a ne trata corpul, de a ne gestiona emotiile, de a investi energia psihica etc, se pote schimba radical, transformandu-ne in persoane echilibrate fizic si emotional. Aflam care sunt momentele cu adevarat importante in viata. Si mai ales valorile. Caci daca intrebam oamenii ce vor, majoritatea va raspunde ca vor bani, bani pentru a atinge fericirea. Insa a fi fericit inseamna sa traiesti clipe de bucurie traduse in emotii de bucurie si entuziasm. Dar cum emotiile sunt stari pasagere, oamenii ar trebui sa tinda mai degraba catre implinire sufleteasca, acea stare de plin, acel sentiment mult mai subtil, de satisfactie si pace interioara. Si aceasta stare poate fi descoperita mai ales atunci cand ne aflam in afara zonei de confort, cand experimentam metaforele naturii, pentru care fiecare dintre noi este dotat din punct de vedere fizic, emotional, psihic si spiritual cu tot ce e nevoie. Sa cautam sa traim experiente cat mai multe, pentru a fi persoane cat mai implinite. Aceasta este oferta muntelui!

Articol publicat in CSID

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.