Cu totii stim cat de important este micul dejun, ca este masa principala a zilei, ce nu trebuie s-o imparti cu nimeni…Ca trebuie sa indesam in noi tot necesarul unei zile active si-n special cat mai multe protine ce se vor arde pe parcursul zilei grele ca va sa vina. Nimic mai fals! Conform ritmului circadian, acel ciclu de 24 de ore al tuturor proceselor biochimice, fiziologice, psihice si comportamentale al tuturor entitatilor vii, exista trei etape bine definite si anume
- Ciclul de eliminare in intervalul orar 4.00-12.00
- Ciclul de hranire in intervalul orar 12.00-20.00
- Ciclul de regenerare in intervalul orar 20.00-4.00
Astfel, pana in ora 12, corpul nostru elibereaza toxine si reziduri ramase in urma metabolizarii, nefiind nicidecum gata sa primeasca proteine, carbohidrati, lipide sau orice altceva dintr-un mic dejun copios. Sunt recomandate numai fructe, sucuri de fructe, polen, miere si cat mai multa apa. Abia dupa ora 12, cand intram in urmatorul ciclu, trebuie adus aportul de proteine (de preferat de origine vegetala) imperios necesar organismului, consumate in stare cat mai naturala. Dupa ora 20 se recomanda pauza digestiva, relaxare, somn de buna calitate. Este perioada cand organismul se reface, metabolizand nutrientii ingerati pentru regenerare.
Un alt mit impamantenit in Europa se refera la consumul apei. Suntem mari consumatori de apa minerala carbogazoasa, rece, eventual cu gheata, in timpul mesei, in timpul efortului fizic, dupa masa. Apa cu bule are un efect daunator asupra intregului organism, incepand de la smaltul dintilor pana in cavitatea stomacala. Apoi, temperatura scazuta a apei solidifica hrana uleioasa din stomac, incetinind digestia, favorizand aciditatea si formand grasimi. Consumul de apa dupa masa va da stomacului semnalul de prea plin si, implicit va favoriza evacuarea alimentelor din cavitatea stomacala, fara ca acestea sa fie digerate. Ideal este a se bea apa cu 10 minute inaintea mesei, (pana la 1 litru), urmanad ca dupa masa sa se evite consumul de apa pe durata digestiei alimentelor ingerate, respectiv 20-25 minute pentru fructe, (mai putin banana, care tranziteaza stomacul intr-o ora), 30-35 minute pentru legume, iar pentru proteine 60-90 minute, etc. Daca senzatia de sete este acuta, se poate consuma o ceasca de apa calda sau un ceai neindulcit.
Si ultima dintre ideile impamantenite pe la noi, dar care n-au corespondent in realitate, se refera la proteinele imperios necesare, ce le gasim numai in alimente de origine animala. Gresit! Toti stim despre beneficiile extraordinare ale legumelor, despre minerale, vitamine, fibre dar nimeni nu vorbeste despre numarul superior de proteine pe care acestea il contin. Majoritatea oamenilor cred ca necesarul de proteine poate fi asimilat doar din carne, lapte, branza, oua, neavand idee ca legumele, semintele, verdeturile contin mult mai multe proteine si mai ales, de mai buna calitate.De exemplu, asa numitele proteine regale, ce contin 18 aminoacizi, le gasim numai in spirulina, chlorella, chia, quinoa, seminte de canepa, patrunjel, marar, grau incoltit sau avocado. Majoritatea organismelor vii pot sintetiza toti cei 20 aminoacizi standard, insa oamenii pot obtine anumiti aminoacizi numai prin dieta (aminoacizii esentiali). Enzime cheie, cum ar fi de exemplu aspartat kinaza, enzima care catalizeaza prima etapa in sinteza aminoacizilor lisina, metionina si treonina din acidul aspartic, nu sunt prezente in organismul uman, ele trebuie asimilate prin alimentatie, numai ca alimentele de provenienta animala nu le contin. Cum necesarul zilnic ideal este de 1 gram proteina per kilocorp, o dieta ovo-lacto-vegetariana si chiar una complet vegana, poate abunda in proteine si asigura acest necesar. Este de stiut faptul ca ratia zilnica ideala de proteine poate fi usor satisfacuta si, de preferat, din proteine vegetale, ca forta musculara nu depinde de provenienta proteinelor si ca proteinele de origine animala dezvolta efecte secundare si oxideaza celula, scazand longevitatea organismului.Dar trebuie sa mai precizam ca pentru a-ti dezvolta muschii ai nevoie in primul rand de exercitii fizice, nicidecum sa consumi alimente bogate in proteine. Un surplus de proteine va fi digerat si transformat de corp in grasimi, nu in masa musculara. Aviz amatorilor, ce se vor Alnold si consuma cantitati industriale de carne, branza si albus de ou, iar la sala doar isi plimaba fizicul.
Cateva exemple de alimente bogate in proteine soia 35%, germenii de grau 27%, arahidele 26%, mazare 24%, fasole 23%, migdale 20%, nuci 15%, ovaz 14%, grau 13%, orz 12%. Se vehiculeaza ideea ca doar alimentele scumpe sunt cu adevarat sanatoase, insa nu este decat o alta idee nereala. Alimentele ideale sunt disponibile la scara larga, la preturi accesibile si usor de procurat. Fasolea, lintea, mazarea, nautul, varza murata (probioticul ideal), cartofii dulci, pepenele rosu, semintele, cerealele nedecorticate sunt doar cateva din acestea. Schimbandu-va obiceiurile alimentare, va schimbati intreaga viata! Nu este deloc complicat, din contra! Totul va deveni mult mai simplu! Va doresc succes!
Articol publicat in CSID
Frumoase noutati ce merita stiute si distribuite si celorlati!